Safer Internet Day

  • safer internet day

‘Ik kom wel eens langs… Je woont toch in deze straat. Ik gok op nummer 9 of 11?’. Ik chatte al een tijdje met een jongen via Facebook. Dit contact was altijd gezellig en luchtig maar toen hij mij dit vroeg, schrok ik behoorlijk. Hoe wist hij waar ik woonde? Ik voelde me er totaal niet prettig bij. Wat bleek, via de Facebook chat kon je mijn exacte locatie zien. Wist ik veel…


Gelukkig heeft hij er nooit misbruik van gemaakt. Hij bedoelde het ook als grap, zei hij. Ik vond het daarentegen alles behalve grappig. Het maakte me een beetje bang. Ook besefte ik dat het van mij niet slim was dat mijn locatie aanstond, maar ik was me hier totaal niet van bewust. Achteraf ben ik blij dat ik er zo achter kwam en dat de jongen er geen misbruik van maakte. Inmiddels weet ik dat er genoeg mensen zijn die wel misbruik maken van je persoonlijke gegevens (politie, 2016). En ik denk dat veel mensen zich, net als ik, niet bewust zijn van de risico’s van het internet.

Het is vandaag 9 februari oftewel Safer Internet Day. Het is dus belangrijk dat we met z’n allen even stilstaan bij de risico’s van het internet. Vooral jongeren zijn namelijk een grote risicogroep voor online misbruik. 26% van de Europese kinderen heeft namelijk online contact met iemand die ze nooit ontmoet hebben (Sensoa, 2015). Dit contact is meestal onschuldig, zoals ik ook zonder rare bedoelingen met die jongen chatte via Facebook.

Toch gaat het veel te vaak fout. Cyberpesten, sexting, grooming… Het zijn nieuwe termen die ons nu regelmatig om de oren vliegen. Problemen die er vóór het internet simpelweg niet waren, komen we nu veel te vaak tegen. En Fier weet dit als geen ander. Fier helpt slachtoffers van online misbruik en wat deze jongens en meiden hebben meegemaakt is schokkend en frustrerend.

Genoeg reden om eens na te denken over de risico’s, toch? Maar wat als je, net als ik, gewoon niet weet hoe je je online privacy kan vergroten? Natuurlijk kan misbruik van privacy niet voorkomen worden. Wel zijn er opties om verstandig met je privacy om te gaan.

Vooral op Facebook zijn er meerdere mogelijkheden om je privacy te vergroten. Zorg er hierbij ook voor dat de Facebook van je kind(eren) goed ingesteld zijn qua privacy. Zo kun je je berichten afschermen, persoonlijke gegevens en instellen wie jou kan vinden. De specifieke tips lees je hier.

En de belangrijkste tip: denk bewust na over wat je doet! Het gevaar aan het gemak van internet is om er ook veel te gemakkelijk mee om te gaan. Weet wat je deelt, met wie en wat hiermee gedaan kan worden. Een beetje zorgeloos kletsen met een spontane jongen of meisje is leuk, maar doe wat met die rinkelende alarmbellen als hij opeens weet waar je woont!

Lisa

Stagiaire Communicatie bij Fier

Laat een reactie achter:

herken jij de signalen

Liever iemand bellen?

T 088 – 20 80 000

ChatmetFier.nl is een initiatief van Fier.nl

ChatmetFier.nl is mede mogelijk gemaakt door deze fondsen